Μήνυμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου

Σπύρος Σπύρου

Φίλες και φίλοι Επτανήσιοι,

Το να θέλει και να μπορεί κάποιος να υπηρετήσει τον τόπου του και την κοινωνία δεν είναι υποχρέωση αλλά καθήκον. Αναζητώντας μέσα μου τους λόγους για τους οποίους πολιτεύομαι, δεν βρήκα καλύτερη απάντηση από την επιθυμία μου να είμαι χρήσιμος στους πολίτες.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στους συνανθρώπους μου, όντας οπαδός του διαλόγου και της λογικής, υπηρέτησα ως βουλευτής και ως ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τους συμπολίτες μου στην Κέρκυρα αλλά εξίσου και στα υπόλοιπα νησιά της Επτανήσου. Στα μόλις 3,5 χρόνια που είχαμε την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θεμελιώσαμε την νησιωτική Περιφέρειά μας, ενώσαμε τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες για όλους μας, και θέσαμε τις προϋποθέσεις για αγαστή λειτουργία των υπηρεσιών και του προσωπικού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Στα τριάμισι αυτά χρόνια αξιοποιήσαμε τους πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας και δρομολογήσαμε την ένταξη – δημοπράτηση – συμβασιοποίηση και εκτέλεση πολλών και κυρίως μεγάλων έργων σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Από τα έργα αυτά, άλλα ολοκληρώθηκαν και άλλα συνεχίζουν να εκτελούνται ακόμη και σήμερα.

Από τη λήξη της θητείας μας και παρότι έχουν παρέλθει 5 χρόνια από τότε, υπάρχουν έργα σημαντικά τα οποία δρομολογήσαμε και όμως παραμένουν στάσιμα μέχρι και σήμερα. Αυτό το διάστημα, από τη θέση που ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε τιμώντας την επιλογή του κόσμου, υπηρετήσαμε και πάλι με συνέπεια την κοινωνία ασκώντας τον θεσμικό μας ρόλο ανελλιπώς. Και δεν εγκαταλείψαμε. Τον ρόλο μας αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Γιατί πιστεύουμε ότι έτσι δείχνει κανείς στην πράξη το αίσθημα καθήκοντος.

Μετά από 5 χρόνια και έχουμε ασκήσει οξεία κριτική γι’ αυτό, έχει πλέον διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε αισθητή ανάπτυξη ούτε είδαμε να βελτιώνεται η ζωή των κατοίκων της Επτανήσου. Ουδέποτε στο παρελθόν τα νησιά μας βίωσαν τέτοια εγκατάλειψη, τέτοια υποβάθμιση και τόσα προβλήματα στις υποδομές τους, στις υπηρεσίες, στη ζωή την ίδια των κατοίκων. Και το αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας για ενδεχόμενη συνέχιση αυτής της παρακμιακής πορείας είναι επίσης ορατό. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο δεν μένουμε αδιάφοροι. Ούτε θεατές. Και πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να αναμένουμε Μεσσίες για να μας σώσουν.

Διεκδικούμε την ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην βαθιά μας γνώση για τα προβλήματα, τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις ανάγκες του κάθε νησιού των Επτανήσων. Καταρτίσαμε ένα νέο αυτοδιοικητικό συνδυασμό με ανθρώπους που μαζί θεμελιώσαμε την Περιφέρεια, άτομα άξια και έμπειρα, αλλά και με ανθρώπους νέους, δυναμικούς που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο μας. Ανθρώπους που εργάζονται και ζουν στα νησιά μας και γνωρίζουν τα προβλήματα από κοντά. Που εν πολλοίς ξέρουν και τις ενδεδειγμένες λύσεις, που έχουν αγάπη και όραμα για το μέρος στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Διαβεβαιώνω ότι μπροστά στην πληθώρα προβλημάτων ουδεμία στιγμή λιποψυχήσαμε και ουδέποτε ανεστάλη η θέλησή μας να προσφέρουμε στην κοινωνία διεκδικώντας την ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Αντιθέτως μάλιστα, πιο ελεύθεροι από ποτέ ζητούμε την στήριξη της ίδιας της κοινωνίας, του ίδιου του λαού από τον οποίο πηγάζει κάθε μορφή εξουσίας και κανείς δεν δικαιούται να τον αγνοεί. Πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι πιο αποτελεσματική όταν ελεύθερα αποφασίζει.

Ο συνδυασμός μας, η «ΙΟΝΙΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» εκφράζει την θέλησή μας για συνεννόηση, σύνθεση απόψεων, συνεργασία και αγώνα για να σηκώσουμε την Περιφέρειά μας ψηλά. Και σε αυτή την προσπάθειά μας, κανείς δεν περισσεύει.