Εικόνες ντροπής και στα παλιά Δικαστήρια της Κέρκυρας

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Σπ. Σπύρου επισκέφθηκε και το χώρο των παλιών Δικαστηρίων της Κέρκυρας. Εκεί, ενώ ανέμενε να αντικρύσει ένα έργο το οποίο έβαινε προς ολοκλήρωση, δηλώνει μέσα από την σχετική επερώτηση που θέτει ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο, ότι το κτήριο των παλιών Δικαστηρίων βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση χειρότερη από αυτήν που επικρατούσε όταν τα Δικαστήρια λειτουργούσαν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Κάνει επίσης λόγο για χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης του ζητήματος των υποδομών από πλευράς περιφερειακής αρχής αποδίδοντας σε αυτήν την γενικότερη εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης στα Ιόνια νησιά. Ειδικότερα, η επερώτηση που κατέθεσε ο κ. Σπύρου για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ερχόμενο Σάββατο, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα μπορούσαμε να θέσουμε σε αυτήν εδώ τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πλήθος ερωτήσεων που σχετίζονται με την πορεία σημαντικών έργων όπως το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο καφέ Γυαλί, η παραλιακή της Γαρίτσας, το άθλιο περιφερειακό οδικό δίκτυο και η απουσία φωτισμού, το θολό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Προβλήματα που απασχολούν, ανησυχούν, θυμώνουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης είναι ορατή.

Θα αρκεστούμε όμως στο να αναφερθούμε σε ένα έργο το οποίο μετά λύπης μας βλέπουμε να μην έχει ολοκληρωθεί. Στα 3,5 χρόνια της δικής μας θητείας πετύχαμε να παραχωρηθεί στην Π.Ι.Ν. το κτήριο των παλιών Δικαστηρίων και να χρηματοδοτήσουμε, να δημοπρατήσουμε και να συμβασιοποιήσουμε το έργο ανακατασκευής τους. Στα 5 χρόνια της δικής σας θητείας πετύχατε να ξεκινήσετε το έργο και σήμερα να το έχετε φέρει σε κατάσταση χειρότερη δυστυχώς από αυτήν που επικρατούσε όταν τα Δικαστήρια λειτουργούσαν. Αν μην τι άλλο δεν έσταζαν τα ταβάνια κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων.

Παρότι έχουν εξελιχθεί 4 εργολαβίες στο κτήριο, επισκεπτόμενος τους χώρους αντίκρισα εικόνες που μόνο έκπληξη μου προκάλεσαν. Έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες μάλιστα έχουν παραληφθεί και όμως το κτήριο μοιάζει κατεστραμμένο. Σοβάδες έχουν πέσει, ξηλωμένες οροφές, ταβάνια στάζουν, ενώ η αποκατάσταση μετά την φωτιά που ξέσπασε σε κλιματιστικό έξω από το κτήριο δεν έχει γίνει ακόμη. Και ενώ νομίζαμε ότι το έργο έβαινε προς ολοκλήρωση όπως μας διαβεβαιώνατε μετά από ερωτήσεις άλλων συναδέλφων και απέμενε να μπει εντός του κτηρίου ο εξοπλισμός, αντικρίσαμε και εκεί εγκατάλειψη. Δυστυχώς οι εικόνες μιλούν και εκεί από μόνες τους. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο για να αποδοθεί στην κοινωνία.

Θα προτείνουμε και σε αυτή την αναφορά μας, το εξής: να ορίσετε και εδώ ημερομηνία και ώρα, και πιστεύω ότι θα το αποδεχθείτε, ώστε να επισκεφθούμε όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων και το κτήριο αυτό, για να μας πείτε και εσείς ίσως με τις γνώσεις που έχετε ως μηχανικός πότε τελικά το έργο αυτό θα τελειώσει.

Γιατί, ξέρετε, ορισμένες φορές μπορεί να τεθούν ερωτήσεις με στόχο να ασκηθεί κριτική, αλλά εδώ το ζητούμενο είναι το τι μένει τελικά για την κοινωνία της Κέρκυρας μετά από τα χρόνια της θητείας σας.»